Chirurgie orala

Chirurgia orala

Chirurgia orala sprijina activitatea de dentist in multe situatii de aceea, cabinetul nostru are o stransa colaborare cu un numar mare de cabinete de stomatologie din Deva, dar si din intreg judetul Hunedoara.

Activitatea noastra zilnica consta in:

Extractii complexe de dinti

Gradul de dificultate al extractiei dentare este determinat de o serie de factori locali si generali: riscul anestezic, starea coroanei, amplitudinea deschiderii gurii, hipermobilitatea limbii si volumul ei, pozitia pe arcada, existenta unor procese supurative locale, directia de implantare, raportul radacinilor dintelui temporar cu mugurele dintelui definitiv, numarul, pozitia, forma, marimea radacinilor, leziunile periapicale, raportul cu diferite formatiuni anatomice mai ales daca sunt inclusi in os.

Molarii 3 (maselele de minte) sunt ultimii dinti care apar pe arcada dentara, de obicei in jurul varstei de 18-21ani. Insa eruptia acestora se poate produce la varste mult mai inaintate, uneori chiar la persoane varstnice edentate total.

Fiind ultimii dinti care apar in cavitatea bucala, de multe ori datorita ca nu au suficient loc pentru eruptie si raman inclusi in os sau submucos, sau erup incomplet. Exista desigur si cazuri fericite cand acesti dinti de aliniaza perfect in arcul dentar fara a produce nici un fel de tulburari.

Acesti dinti prezinta o mare variabilitate morfologica: dimensiuni diferite, numar inconstant de radacini si canale radiculare.Fiind situati posterior in cavitatea bucala igienizarea lor este de cele mai multe ori dificila si in acest fel sunt predispusi cariei. Pozitia posterioara si morfologia inconstanta fac tratamentul conservator al acestor dinti de cele mai multe ori foarte dificil daca nu chiar imposibil, ceea ce indica ca unica solutie de tratatment extractia dentara.

In cazul in care acesti dinti erup incomplet in cavitatea bucala si raman acoperiti de un capuson de mucoasa s-a semnalat frecvent infectia mucoasei adiacente, din cauza acumularii de placa bacteriana si resturi alimentare. Aceasta infectie poarta denumirea de pericoronarita.

Daca molarul de minte erupe pe o alta directie decat verticala, el poate leza pe langa dintii invecinati si partile moi: obrazul, limba. Exista multi pacienti care se prezinta cu o rana pe interiorul obrazului care nu se vindeca, rani cauzate de lezarea repetata a mucoasei ce se interpune intre molarii de minte ce erup incorect.

Rezectia apicala

Rezectia apicala este o procedura chirurgicala prin care se extirpă un tesut de granulatie format in os la nivelul apexului radicular (varful radacinii dentare). De obicei, afectiunea in cauza este o infectie transmisa de la radacina dintelui care se localizeaza treptat in os, delimitandu-se sub forma unui chist care, ignorat, se poate extinde la alti dinti sau poate perfora osul.Rezectia apicala poate salva un dinte pentru care singura alternativa este extractia. Acolo unde metodele avansate de tratament endodontic care pot stopa formarea chistului si determina procesul de vindecare a osului nu pot fi aplicate, rezectia devine o solutie convenabila.

Interventie chirurgicala in scop ortodontic

Acele interventii care ajuta medicul ortodont in urmarirea rezultatului alinierii dintilor si de a crea o relatie excelenta intre arcadele dentare. Tulburarile ortodontice pot fi produse de presiunea pe care molarul de minte o exrcita asupra dintilor anteriori pe arcada. Dintii isi modifica pozitia, axul de inclinare, contactele cu antagonistii. Apar modificari de ordin masticator si fizionomic cum ar fi inghesuirea dintilor frontali inferori.

In mod normal, caninii sunt ultimii dinti frontali care erup. Ei se aseaza in pozitia lor in jurul varstei de 12 ani si determina inchiderea ferma a oricarui spatiu ramas intre dintii frontali. Daca un canin ramane inclus trebuie facut orice efort pentru a-l determina sa erupa in pozitia sa pe arcada dentara. Tehnicile implicate in sustinerea eruptiei pot fi aplicate oricarui dinte inclus in arcada superioara sau inferioara, dar cel mai des sunt aplicate caninilor superiori. Saizeci la suta dintre caninii inclusi sunt localizati in zona palatinala (“cerul gurii”) a arcadei dentare. Restul caninilor inclusi se gasesc in mijlocul osului dar blocati intr-o pozitie superioara radacinilor dintilor adiacenti, sau spre zona faciala a arcadei dentare.In cazurile in care caninul nu erupe spontan, ortodontul si chirurgul conlucreaza pentru a provoca eruptia sa. Fiecare caz este evaluat pe o baza individuala, dar tratamentul implica frecvent efortul combinat al ortodontului si al chirurgului.

Abcesul dentar

Abcesul este o colectie purulenta, constituita, plecand de la un focar local de infectie avand ca punct de plecare un dinte sau tesutul parodontal ce il inconjoara.Tratamentul care se impunein aceasta situatie este impartit in doua stadii:incizia si drenajul abcesului adica se rezolva efectul problemei-urgenta si ulterior indepartarea factorului cauzal.

Sinus lift

Chirurgia orala este responsabila pentru o operatie minora a sinusului maxilar, atunci cand boala este sustinuta de probleme dentare, si manopera de sinus lifting ce consta in ridicarea mucoasei ce tapeteaza sinusul si inserarea de os artificial sau natural pentru a mari oferta osoasa pentru implant.

Implantul dentar

Implantul dentar permite inlocuirea dintelui natural pentru reabilitarea functionala a pacientilor care sufera de edentatie (lipsa dintilor), fie partiala sau totala.
Un implant dentar este o radacina de titan care cu o interventie chirurgicala simpla este introdus la nivelul oaselor maxilare in loc de radacina naturala a dintelui lipsa. Dupa faza de vindecare, când in jurul implantului se formeaza os nou (osteointegrare), acestuia i se ataseaza o alta piesa numita bont protetic, piesa pe care medicul urmeaza sa fixeze coroana, puntea sau proteza ce va inlocui dintele sau dintii absenti. Varsta minima pentru implanturile dentare este de 18 ani. Exista solutii provizorii, pana cand pacientul ajunge la 18 ani. Nu exista limita superioara de varsta.

Succesul implantului dentar necesita igiena orala atenta ca si pentru dentitia naturala.
Implanturile dentare nu sunt afectate de procese carioase, insa tesuturile periimplantare sunt mai vulnerabile la invazia microbiana decat cele ale dintilor naturali. Practic, placa bacteriana se acumuleaza in jurul implantului dentar ca in jurul dintelui natural, cauzand inflamatii si infectii la nivelul gingiei si a osului.O data la 4 sau 6 luni este obligatorie o consultatie.